Poznajmy takie oto dobre nawyki, które pomogą nam zmniejszyć pajączki na twarzy:

a). zwilżajmy twarz domowym tonikiem – obierzmy pomarańczę, skórki zalejmy przegotowaną wodą, odstawmy na 24 godziny, przecedźmy. Tonik przechowujmy w lodówce.

b). pijmy herbatkę z rokitnika – należy wiedzieć, że jego owoce są pełne uszczelniającej naczynka witaminy C. Zawierają jej aż 201 mg w 100 g (a na przykład owoce malin – tylko 33,67 mg w 100 g). 1 łyżeczkę suszonych owoców zalejmy 250 ml wrzątku i odstawmy na 10-12 minut czasu. Wypijmy.

c). jadajmy dużo pokarmów ze składnikami uszczelniającymi naczynka – należy do nich między innymi witamina C. Wpływa ona na syntezę kolagenu, czyli głównego białka tzw. strukturotwórczego. Kolagen w naczyniach krwionośnych sprawia, że są one wytrzymałe na mikropęknięcia. Drugim składnikiem jest witamina K, która reguluje wytwarzanie protrombiny, czyli białka odpowiedzialnego za krzepnięcie krwi. Najlepszym źródłem tych witamin są warzywa i owoce: kapusta, brokuły, papryka (czerwona), sałata, pietruszka (liście), szpinak, brzoskwinia, awokado, czarna porzeczka, a także owoce dzikiej róży.